Slik hjalp den private institusjonen Jørgen med å bli utøver: - Folk tenker at det er en lang og slitsom prosess inn i Idretten Skaper Sjanser, men så var det jo ikke det, da!
- Folk tenker at det er en lang og slitsom prosess inn i Idretten Skaper Sjanser, men så var det jo ikke det, da!
Chris Aanvik ler. Han er daglig leder og fagansvarlig ved Mogreina, et bofellesskap i Tilrettelagt Omsorg AS i Ullensaker kommune like ved Gardermoen.
- Vi opplevde kort vei fra vi tok kontakt. Det skjedde noe med én gang! Ballen begynte å rulle utrolig fort, og det er viktig, for motivasjon er ferskvare! Den kan fort visne hvis byråkratiet og papirmølla er for treig, sier Chris.
Men en som var motivert den marskvelden for ett år siden, var Jørgen Viodd (40).
I fjor overrasket han seg selv og imponerte alle andre ved å sykle nær 900 kilometer på en snau uke. Mer om det litt seinere; for vi må høre mer om hvordan Jørgen kom i kontakt med sykkelgruppa i Idretten Skaper Sjanser.
-Jeg satt her på Mogreina og så på den dokumentarserien med Petter «Uteligger» og Idretten Skaper Sjanser sammen med Martine, ei som jobber her, og jeg ble mektig imponert av at de folka hadde greid å reise seg igjen, forteller Jørgen.
Han legger ikke skjul på at han hadde hatt den ene foten i grava flere ganger, men nå hadde han vært rusfri fra heroin og amfetamin i noen måneder og hadde innsett at livet er verdifullt.
- Jeg visste at jeg hadde lyst til å leve, men lurte på åssen jeg kunne få et bra liv.
Jørgen har brune, snille øyne og mørkt skjegg og forteller ivrig.
Vinteren 2020-21 hadde han begynt med spinning på et treningssenter, men han ønsket å være på et lag. Målet var å sykle med Ullensaker Cykleclub.
- Da serien var slutt, sa Martine at hun kjente Petter litt, og sendte ham en melding på Facebook. Så ringte han meg, vet du!
Dokumentarfilmskaper Petter Nyquist hadde hørt om foreningen Idretten Skaper Sjanser og ønsket å vise hvordan folk med rusutfordringer løftet seg ut av ensomhet og utenforskap gjennom idrettens fellesskap.
Han og kameraet fulgte seks utøvere fra de tre grenene; hest, langrenn og sykling gjennom ett år. I februar og mars 2021 viste TV 2 dokumentarserien «Petter Uteligger – Idretten SkaperSjanser».
Petter ga Jørgen adressen til Morten Nyborg, daglig leder av ISS. Derfra rullet ballen fort, for Morten ringte rett til Jørgen.
-Jeg forklarte at vi ikke har noen sykkelgruppe i Gardermoen-området, men tilbød ham å bli med i gruppa vår i det som før het Østfold, sier Morten.
Daglig leder Chris Aanvik bekrefter:
- Vi kom raskt i kontakt med daglig leder. Veldig bra at det er kort vei til toppen.
At nærmeste sykkelgruppe var 16 mil unna, var ikke noe problem for Chris. Annenhver uke kjørte han eller en ansatt med Jørgen de to timene i bil hver vei for at han skulle komme i gang.
Uka imellom syklet Jørgen mye med Tony Sund, som jobber ved bofellesskapet og har vært ivrig landeveissyklist i en årrekke.
- At det rulla på direkte og var så enkelt å komme i gang akkurat da Jørgen var motivert, var helt suverent. Terskelen var lav og Jørgen ble tatt godt i mot, sier Tony.
- Det var så fint å komme inn et sted der folk prata løst og ledig. Jeg ble inkludert fra dag én, synes Jørgen.
Han skryter også av Ullensaker Cykleclub, UCK. De kjente til Jørgens bagasje, men tok imot ham med åpne armer.
- De bryr seg på ekte. Da jeg kom på trening første gang, møtte jeg Heidi Bakken, sjefen i UCK, som visste at jeg hadde sykla en del. Hun sa: «Det er deg, ja!». Det er en trygg greie med det og utrolig gøy å sykle med dem, forteller Jørgen.
Og «A4-folka» viste seg å ikke være så skumle likevel. I den lokale sykkelklubben sitter Jørgen og tråkker side om side med banksjefen, og Rema 1000-sjefen møter han på Sats. Når de tilfeldig treffer på hverandre i lokalsamfunnet, stopper de for en småprat, slik klubbvenner med samme lidenskap gjerne gjør.
På våren og forsommeren i fjor rakk Jørgen å trene seg opp til å være klar for et skikkelig hårete mål:
Verdens nordligste etapperitt for landeveissykkel fra Tromsø til Harstad. 700 kilometer på fire dager. Og ikke nok med det; gjengen fra ISS startet like godt turen på Nordkapp og syklet til Tromsø som «oppvarming».
Rett før mål, i slutten av «monsterbakken» på den tunge 3. etappen 7. august i fjor, sto daglig leder Chris Aanvik og hans sønn og heiet seg hese der Jørgen pesende tråkket seg helt til topps i Målselv Fjellandsby.
Og dagen etter, da alle de 22 lagkameratene i sykkelgruppa kunne juble og strekke armene i været etter fullført ritt, var nok både Chris og Jørgen litt fuktige i øynene.
Årets mål var nådd, Jørgen hadde kommet så langt fra han satt i sofaen og så på TV - og nå visste de begge at dette var begynnelsen på resten av et mye bedre liv.
I dag er Jørgen i 70 prosent fast stilling på Felleskjøpet og på fritida trener han som bare det for å sykle Arctic Race igjen, denne gang fra Mo i Rana til Trondheim.
Halden-gruppa er erstattet av en ISS-gruppe i Morsa Sykkelklubb i Moss, men mange av utøverne er de samme.
- Nå er jeg en tryggere person og vet hva jeg er god for. Jeg er i jobb og har masse i livet! Jeg har venner i ISS og i UCK. Det har skjedd utrolig mye. Nå gleder jeg meg veldig til å sykle på veiene snart, sier Jørgen.
Snart kan Idretten Skaper Sjanser få enda en sykkelgruppe, rett i nabolaget til Mogreina Bofellesskap på Jessheim. Om UCK-ISS blir en realitet, skal Jørgen, Chris og Tony ha sin del av æren for det!
Her kan du lese mer om Morsa SK-ISS og våre andre grupper, og her kan du se bilder og videoer fra turen.