Gjennom jobben sin i NAV har erfaringskonsulent Steinar Schipper godt overblikk over miljøet og rekrutterer utøvere til sykkelgruppa som han selv har hatt stor glede av.
Så nær vannkanten at han kan høre bølgeskvulpet mot brygga fra kontorvinduet, holder NAV Arendal til. Her jobber Steinar Schipper (44) som erfaringskonsulent på fjerde året.
Den store sekken med egen bagasje fra rus tynger ham ikke lenger. Han bruker den til å hjelpe folk som sliter i dag. Og han mener mange som jobber i NAV har klienter de kunne foreslå Idretten Skaper Sjanser for.
- Hvordan legger du fram tilbude til Idretten Skaper Sjanser for en som du har oppfølging på?
-Jeg spiller på det å ha noe å fylle tida med. En stor frykt for mange er at fritida skal ta innersvingen på dem. Derfor er det et stort pluss at sykkelgruppa er såpass tidkrevende; du får fylt mye av tida di hvis vil det, sier Steinar.
Han snakker om hvordan god psykisk helse er bundet sammen med fysisk aktivitet og det å komme sammen med andre for å skape seg et nytt, sunt nettverk.
-Jeg har kjent på det sjøl også, selv om har vært rusfrii X antall år nå, så er det fortsatt sånn at det er godt å kjenne at man hører til et sted, i tillegg til hjemmebanen. Idretten Skaper Sjanser-gruppa er en veldig god og sunn setting, det kjenner jeg på. Det er en fin følelse, egentlig.
(Saken fortsetter under bildet)
Da den lokale sykkelklubben Arendal Cykleclub (ACC) inngikk samarbeid med Idretten Skaper Sjanser høsten 2019, ble Steinar en viktig «talentspeider» for å finne aktuelle utøvere.
- Jeg fikk vite om det nye gruppa via Jack Fredriksen, som jobber i Kirkens Bymisjon og er trener for Idretten Skaper Sjanser. Umiddelbart tenkte jeg på en klient som jeg visste hadde drevet mye med sykling. Jeg kom også på en som nylig var ferdig med soning og var interessert i å ha noe å fylle tida med, forteller Steinar.
Fem kandidater fant han, og de ble med ham på info-møte med klubben. Et par fant ut at det ikke var noe for dem, mens de andre ble med på spinningøkter og sosiale sammenkomster med trenere og støtteapparat.
I NAV Arendal jobber Steinar stort sett med ettervern ogfølger klienter «hele løpet», som han sier. Fra aktiv rus til behandling og i tida etter behandling.
Nettopp tida rett etter behandling er kritisk; der oppstår et stort tomrom for mange. De kan ha et sterkt ønske om å legge både rus og det gamle miljøet bak seg – men uten noe å gå til, er veien kort for tilbakefall.
-Men passer idretten som fellesskap hvis en person ikke er særlig interessert i idrett?
-Idretten Skaper Sjanser er jo lavterskel-tilbud. Man trenger ikke kommet godt trent, men får muligheten til å bygge seg opp fysisk og psykisk, sakte, men sikkert, sier Steinar, og legger til:
- En annen positiv ting er at man ikke behøver å gå inn i et treningsstudio med masse bulende muskler på alle kanter. I en Idretten Skaper Sjanser-gruppe kommer du inn på en helt unik arena. Mange har samme bakgrunn som deg. Du trenger ikke ha på maske, men kan være deg sjøl.
-Du har erfart det selv, så fortell: Hvordan er det å være i en gruppe der du vet det er folk med samme bakgrunn som deg?
Steinar trenger ikke tenke seg om, svaret kommer fort:
-Veldig trygt og godt, det er jo det. Og det kommer stunder som er vanskelig, jeg har selv slitt med angst, og da er det fint å komme til et sted der jeg føler det er trygt å snakke om det og få forståelse. I gruppa føler en seg ivaretatt og sett. Og det er også godt å være den som ser og ivaretar. Vi kan liksom dele på rollene, sier Steinar.
Gjennom hele vinteren og våren 2021 trente han knallhardt og 1. august rullet han ut fra Nordkapp-platået sammen med 21 lagvenner fra de tre sykkelgruppene i Idretten Skaper Sjanser. Hardhausen Steinar med det lange,røde skjegget, fleipet og lo, og ga lagevenner en hånd i ryggen hvis motbakken ble litt lang.
(Saken fortsetter under bildet)
Litt «smågal»
Men Steinar kan også finne på gøy galskap. Som da han deltok i Hagemanns 24-timersritt. Eller syklet fra Arendal til Gaustadtoppen med telt og mat i en barne-sykkeltralle - 245 kilometer og mange høydemeter – på ett døgn.
Eller da han forsvant rundt svingen etter å ha syklet i mål på fjerde og siste etappe i Harstad (185 kilometer) 8. august i fjor.
Mens resten av gjengen gikk i dusjen og satt seg ned med grillmat, tok Steinar seg en «liten» tilleggsrunde på 5 mil - «jeg var jo så nærme 1000 kilometer på de sju dagene,» som han forklarer.
Nå får han ikke vært med på alle treningene lenger, ettersom de fleste er på dagtid, men han holder formen ved like og sykler med lagvennene når han kan. Sesongens hårete mål vil han være med på: Tre etapper i Tour de France i juli og Arctic Race fra Mo i Rana til Trondheim i august.
-Å være en del av den gjengen er veldig fint, det er herlige mennesker som er med. Så fantastisk mye godt humør!
Her er din nærmeste ISS-gruppe: Våre klubber
Se også dokumentarfilmen "Gategutta - veien til Arctic Race"